Κάλεσμα για διεθνικές ημέρες δράσης κατά του μιλιταρισμού και του εθνικισμού από τα Βαλκάνια (1-10 Οκτωβρίου 2024)

[αναδημοσίευση από το blog του 16ου βαλκανικού αναρχικού φεστιβάλ βιβλίου στην Πρίστινα]

Η συνέλευση του Δικτύου Βαλκανικού Αλληλεγγύης που συγκεντρώθηκε στο Βαλκανικό Αναρχικό Φεστιβάλ Βιβλίου (BAB2024) στην Πρίστινα του Κοσόβου καλεί σε «Διεθνικές ημέρες δράσης κατά του μιλιταρισμού και του εθνικισμού» μεταξύ 1ης και 10ης Οκτωβρίου 2024. Καλούμε όλες/-ους/-α να οργανώσουν κατά τη διάρκεια αυτού του δεκαημέρου, στους τόπους τους και με τους τρόπους τους, δράσεις ενάντια στις προϋποθέσεις του πολέμου: τον εθνικισμό, τον μιλιταρισμό, την πατριαρχία και τις πολιτικές αποκλεισμού, μεταξύ άλλων. Καλούμε σε δράσεις ενάντια στη βιομηχανία όπλων και στη μεταφορά στρατιωτικού υλικού, σε δράσεις εναντίον όλων των εθνικών στρατιωτικών μηχανισμών, των πολυεθνικών στρατιωτικών συνασπισμών και της αυξανόμενης στρατιωτικοποίησης των κοινωνιών μας. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, προτείνουμε να τονίσουμε την αλληλεγγύη μας στο πλευρό όλων των λιποτακτών, των αρνητών πολέμου και των ολικών αρνητών στράτευσης.

Το κάλεσμα για αυτές τις ημέρες δράσης έχει τις ρίζες του στις μακροχρόνιες προσπάθειες του αναρχικού κινήματος στα Βαλκάνια κατά του μιλιταρισμού και του πολέμου, οι οποίες επαναβεβαιώθηκαν για άλλη μια φορά κατά τη διάρκεια της τελικής συνέλευσης στο BAB2024 στην Πρίστινα, όπου τονίσαμε: Ο πόλεμος είναι εγγενές τμήμα του καπιταλιστικού συστήματος. Είτε χαμηλής είτε υψηλής έντασης, ο πόλεμος αποτελεί ζωτικό εργαλείο για την επέκταση του καπιταλισμού, καθώς ανοίγει νέες πηγές εκμετάλλευσης: γη, θάλασσα, ορυκτά, όλα τα έμβια όντα ή η παραγωγή και πώληση όπλων ως κεφάλαιο. Δεν πέφτουμε στην παγίδα να θεωρούμε τις συρράξεις διπολική αντιπαράθεση μεταξύ εθνών-κρατών (αν και αναγνωρίζουμε τις επιμέρους ιδιαιτερότητες και τα πλαίσιο στο οποίο συμβαίνουν), τις αντιμετωπίζουμε ωστόσο ως έναν πόλεμο του κεφαλαίου εναντίον των κοινωνιών. Οι πόλεμοι στην Ουκρανία, στο Σουδάν, στη Συρία, στη Μιανμάρ, στην υποσαχάρια Αφρική, οι πόλεμοι των καρτέλ στο Μεξικό, και άλλοι, έχουν όλοι τους ως κοινό γνώρισμα την ίδια λογική της κυριαρχίας και επέκτασης του κεφαλαίου, η οποία φέρνει μόνο θάνατο και καταστροφή.

Σε αυτά προσθέσαμε περισσότερα σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της γεωγραφίας μας: «Αναγνωρίζουμε ότι τα κράτη των Βαλκανίων δεν είναι απλοί θεατές του θεάματος του πολέμου, αλλά αναπόσπαστο μέρος του πολέμου του ίδιου. Φιλοξενούν μεγάλες παγκόσμιες στρατιωτικές βάσεις, προσφέρουν εκτάσεις για στρατιωτική εκπαίδευση και ασκήσεις, παρέχουν υλικοτεχνική υποστήριξη και διαδρόμους για τη μεταφορά όπλων και στρατευμάτων, συνεισφέρουν σε στρατιωτική τεχνογνωσία, παίζουν σημαντικό ρόλο σε παγκόσμιες πολεμικές εκστρατείες, παράγουν και πουλάνε όπλα σε όλο τον κόσμο, συμμετέχουν και επιτρέπουν δολοφονίες και γενοκτονίες. Ενώ ο ιδιωτικός και ο κρατικός τομέας συνεργάζονται εντατικά προκειμένου ακόμα και οι μικρότερες βαλκανικές χώρες να μετατραπούν σε περιοχές παραγωγής ή/και αγοράς όπλων, βλέπουμε να αυξάνεται η πίεση στις τοπικές κοινωνίες να αποδεχτούν μια νέα, όλο και πιο στρατιωτικοποιημένη πραγματικότητα υπό το πρόσχημα του φόβου και της αβεβαιότητας για το μέλλον.»

Ίσως το πιο αισχρό και προφανές παράδειγμα της λογικής του πολέμου, αυτή τη στιγμή, μπροστά στα μάτια μας, είναι η γενοκτονία που συμβαίνει στη Γάζα και οι επιθέσεις στη Δυτική Όχθη εναντίον του παλαιστινιακού λαού, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς αμάχους και ολόκληρη την περιοχή κατεστραμμένη, σε συνεχή μετάδοση στις οθόνες μας — όλα αυτά υποστηριζόμενα από τις παγκόσμιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα, αλλά και από τα βαλκανικά κράτη, που παρέχουν πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη. Ο γενοκτονικός πόλεμος στη Γάζα χρησιμεύει τόσο ως υπενθύμιση της αποικιοκρατικής ικανότητας της Δύσης να διεξάγει πολέμους εξόντωσης, όσο και ως εργαστήριο θανατοπολιτικής που επιδεικνύει τι θέλουν και τι μπορούν σήμερα οι κυρίαρχες τάξεις να κάνουν σε ολόκληρους πληθυσμούς.

Στεκόμαστε αλληλέγγυες/-οι/-α στον παλαιστινιακό λαό και καλούμε σε αντίσταση σε κάθε γωνιά των Βαλκανίων, για να διακόψουμε την πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη που παρέχουν τα βαλκανικά κράτη στο κράτος του Ισραήλ. Αναγνωρίζουμε ότι ο εχθρός δεν είναι μόνο ο ίδιος ο πόλεμος αλλά και τα κράτη και τα καπιταλιστικά συστήματα που τον διαιωνίζουν και κερδοσκοπούν από αυτόν.

Για άλλη μια φορά τονίζουμε την επείγουσα αναγκαιότητα να οργανωθούν καμπάνιες κατά της βιομηχανίας όπλων, εναντίον όλων όσων κερδοσκοπούν από τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρέχουν στη στρατιωτική μηχανή τρόφιμα, ενέργεια και ό,τι άλλο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την αντίσταση ενάντια σε όλους και σε κάθε εθνικό στρατιωτικό μηχανισμό και πολυεθνικό στρατιωτικό συνασπισμό. Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια σε όλα τα έθνη-κράτη και όλες τις υπερεθνικές πολιτικές και οικονομικές ενώσεις και μορφώματα που θέλουν να αρπάξουν τις ζωές μας, τις κοινωνίες μας, τους φυσικούς πόρους και τα εδάφη στα οποία ζούμε, ενάντια στην προετοιμασία των στρατών για πόλεμο κι ενάντια στην πολεμική βιομηχανία που τρέφεται από τον πλούτο που παράγουμε, ενάντια στους ηγέτες που ισχυρίζονται ότι κυβερνούν στο όνομά μας ενώ προστατεύουν μόνο το κεφάλαιο και τις άρχουσες τάξεις, ενάντια σε όλους όσους δρουν υπέρ του πολέμου. Τονίζουμε επίσης την αναγκαιότητα της ενεργής μας παρουσίας τόσο σε κάθε χώρο δημόσιου λόγου, όσο και στο εσωτερικό του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού κινήματος ειδικότερα.

Πάνω από τα τείχη του εθνικισμού και του πολέμου!

Κανένα σύνορο δεν μας χωρίζει, κανένα έθνος δεν μας ενώνει!

Να σταματήσουμε τις γενοκτονίες στη Γάζα και παντού!

Αλληλεγγύη σε όλους τους λιποτάκτες!

#BalkanAnarchistsAgainstWar

Υπογράφεται από το βαλκανικό δίκτυο αναρχικής αλληλεγγύης που συγκεντρώθηκε στην Πρίστινα κατά τη διάρκεια του βαλκανικού αναρχικού φεστιβάλ βιβλίου, 7 Ιουλίου 2024

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *