Από συντροφικά εγχειρήματα

  1. Πόλεμος στον Πόλεμο (Ξυπόλυτο Τάγμα – 2011)

    .

Αυτή η μπροσούρα κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2011 από την συλλογικότητα ολικών αρνητών στράτευσης από τα Γιάννινα “Ξυπόλυτο Τάγμα”. Στις 34 σελίδες της αναπτύσσονται θέματα όπως: ένα σύντομο ιστορικό της υποχρεωτικής στράτευσης και της αντίστοιχης άρνησής της στην Ελλάδα, γιατί επιλέγουμε την ολική άρνηση στράτευσης, περί πασιφισμού, πόλεμος: η υγεία της καπιταλιστικής μηχανής, ο ελληνικός επεκτατισμός, η συνεισφορά του μιλιταρισμού στην αναπαραγωγή των ρόλων μεταξύ των φύλων, αριστερά και στρατός, να γίνει ο στρατός μισθοφορικός;, πολεμικές δαπάνες του ελληνικού κράτους, και σε περίπτωση πολέμου;

Τον Ιούνιο του 2011 η μπροσούρα ανατυπώθηκε σε ακόμη 1500 αντίτυπα.

Την άνοιξη του 2015 η μπροσούρα μεταφράστηκε στα αγγλικά.

.

.

2. Καμία ειρήνη με τ’ αφεντικά – Κανένας φαντάρος ποτέ και πουθενά (Θερσίτης – 2011)

.

Μπροσούρα  που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2011 από τον “Θερσίτη”. Αντιγράφουμε από τον πρόλογό της:

Η μπροσούρα αυτή περιλαμβάνει την ολοκληρωμένη μορφή της εισήγησης που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Θερσίτη με θέμα: «Ο στρατός, η συγκυρία, η ολική άρνηση στράτευσης και οι κοινωνικές αντιστάσεις» (Ιούνης 2011). Η εκδήλωση ήταν «προϊόν» συλλογικών διαδικασιών, τα περιεχόμενά της αποτέλεσμα συλλογικής επεξεργασίας, ενώ τόσο η εκδήλωση όσο και τα περιεχόμενά της αποτέλεσαν αφορμή για περαιτέρω συλλογικές και διασυλλογικές «ζυμώσεις», μέρος των οποίων αποτέλεσαν και σύντροφοι από την Πρωτοβουλία για την Ολική Άρνηση Στράτευσης.

Η μπροσούρα είναι χωρισμένη σε τέσσερα κεφάλαια. Το πρώτο αναφέρεται στα έθνη-κράτη και τον στρατό, το δεύτερο αναφέρεται στον στρατό και τη διαρκή συνθήκη της «έκτακτης ανάγκης», το τρίτο στις στάσεις και τις αντιστάσεις απέναντι στον στρατό και το τέταρτο αποτελεί ένα παράρτημα με τρία κείμενα που διαβάζονται αυτούσια κατά τη διάρκεια της παρουσίασης (πρόκειται για προσωπικές τοποθετήσεις συντρόφων και συντροφισσών σχετικά με τον στρατό και τρεις υπο-θεματικές: το φύλο, τους μετανάστες και τη θητεία).

.

.

3. 1821… Μύθοι (διασυλλογικό έντυπο από τις δυτικές γειτονιές της ΑΘήνας και του Πειραιά)

.

 

Έντυπη έκδοση για τις δυτικές γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά ενάντια στους εθνικούς μύθους και τα εθνικά ιδεώδη. Κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2012.

.

.

4. Το στρατοδικείο του Γεράσιμου Κορωναίου (Ξυπόλυτο Τάγμα – 2012)

.

 

Κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2012 από την συλλογικότητα ολικών αρνητών στράτευσης από τα Γιάννινα “Ξυπόλυτο Τάγμα” και αποτελεί την παρουσίαση του στρατοδικείου του ολικού αρνητού στράτευσης Γεράσιμου Κορωναίου στα Γιάννινα, στις 13 Δεκεμβρίου 2011. Όπως διαβάζουμε και στον πρόλογο της έκδοσης, στις 50 σελίδες της μπροσούρας “φιλοδοξούμε να συμβάλουμε στη συγγραφή της ιστορίας του αντιμιλιταριστικού κινήματος από τους ίδιους τους αρνητές στράτευσης, καθώς και να αναδείξουμε -δημόσια και συλλογικά- τα πεδία της πολιτικής μας αντιπαράθεσης με τους στρατοκράτες”.

.

.

5. Το στρατοδικείο του Μιχάλη Τόλη (Ξυπόλυτο Τάγμα – 2014)

.

xupolutotagma-brosura-stratodikeio-tolhs-06-2014-exwfullo-725x1024

Μπροσούρα που εκδόθηκε από το “Ξυπόλυτο Τάγμα” τον Ιούνιο του 2014. Αντιγράφουμε από τον πρόλογο της έκδοσης:

Η μπροσούρα αυτή είναι μια προσπάθεια παρουσίασης του στρατοδικείου του ολικού αρνητή στράτευσης Μιχάλη Τόλη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 14-3-2014. Έχει σίγουρα μια ιδιαίτερη αξία για εμάς καθώς πρόκειται για την πρώτη δίκη μέλους της συλλογικότητάς μας. Επίσης είναι ακόμα μια ευκαιρία ανάδειξης του προτάγματος της ολικής άρνησης στράτευσης και της σημασίας της παραγωγής αντιμιλιταριστικού έργου στις μέρες μας.

Μέσα σε ένα κλίμα συνολικών επιθέσεων της κυριαρχίας για την υποτίμηση της εργατικής δύναμης και των ζωών μας καθώς και σε εποχή διάχυτου πατριωτισμού και εθνικισμού οι αντιμιλιταριστές μπαίνουν όλο και εντονότερα στο στόχαστρο αφού αμφισβητούν έναν από τους σημαντικότερους μηχανισμούς εδραίωσης αυτής της κυριαρχίας. Οι διώξεις αναβαθμίζονται, εντάλματα σύλληψης και αυτόφωρες διαδικασίες ενεργοποιούνται, ενώ, συμπληρωματικά, η χρηματοποίηση των ποινών μέσω του διοικητικού προστίμου των 6000 ευρώ εντείνεται ακόμα περισσότερο (στον Μ.Τ. επιβλήθηκε και δεύτερο τέτοιο πρόστιμο ακριβώς μετά την καταδίκη του από το στρατοδικείο). Όλα αυτά φιλοδοξούν να λειτουργήσουν παραδειγματικά και κατασταλτικά ενάντια στο χτίσιμο ενός ισχυρού και έμπρακτα αντιμιλιταριστικού κινήματος. Αυτές τις φιλοδοξίες βέβαια, επιμένουν να τις διαψεύδουν οι συνεχιζόμενες δηλώσεις άρνησης στράτευσης, οι κινήσεις αλληλεγγύης, οι ανά την ελλάδα εκδηλώσεις και δράσεις ενάντια στον στρατό, αλλά και η διακίνηση εκδόσεων όπως αυτή που κρατάτε στα χέρια σας.

Το κείμενο της έκδοσης ξεκινά με την μαρτυρία ολικού αρνητή στράτευσης από το Ξυπόλυτο Τάγμα, στην οποία αναδεικνύονται κάποιες ιδιαίτερες πτυχές της ολικής άρνησης στράτευσης. Ακολουθεί η μαρτυρία συντρόφου που υπήρξε για 7 χρόνια μόνιμος υπαξιωματικός του ελληνικού στρατού (από τον οποίο παραιτήθηκε για πολιτικούς λόγους) και περιγράφει την εσωτερική του λειτουργία, τα πρότυπα και τα ιδεώδη που αναπαράγει και τις αποστολές που αναλαμβάνει. Στη συνέχεια κατατίθεται η μαρτυρία συντρόφισσας σχετικά με τον ρόλο του στρατού στην ανάδυση της κοινωνίας του θεάματος, στην οργάνωση της παραγωγής και του κοινωνικού χρόνου. Η παρουσίαση της δίκης ολοκληρώνεται με την “απολογία” του Μ. Τόλη. Η πολιτική διάσταση της άρνησής του, η σημειολογία της εξουσίας, το καθήκον, το έθνος, η πατρίδα, η φύση-η ουσία-τα συμφέροντα του πολέμου, είναι κάποιοι από τους άξονες γύρω από τους οποίους κινήθηκε ο λόγος του “κατηγορούμενου”. Στο τέλος συμπεριλαμβάνεται η συλλογική δήλωση άρνησης στράτευσης που συνυπέγραψε με άλλους τρεις συντρόφους τον Σεπτέμβρη του 2011, ένα μήνυμα βαλκανικής αλληλεγγύης αναρχικών από το Βελιγράδι, το Ζάγκρεμπ και το Μόσταρ και δυο ψηφίσματα συμπαράστασης από τον Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής και την Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δίκυκλου.

.

.

6. Ο ελληνικός μιλιταρισμός στην εποχή του Σύριζα (Ξυπόλυτο Τάγμα – 2015)

.

.

Η εισήγηση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο 5ο Αντιμιλιταριστικό Διήμερο που οργάνωσε το Ξυπόλυτο Τάγμα στις 4&5 Σεπτεμβρίου 2015 στα Γιάννινα. Εμπλουτίστηκε μετά την εκδήλωση και καλύπτει την περίοδο έως και τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015. Η εισήγηση είναι σελιδοποιημένη σε μέγεθος Α4 για εύκολη αναπαραγωγή.

Το κείμενο εκδόθηκε στα αγγλικά και στα ισπανικά τον Απρίλιο και τον Νοέμβριο του  2016.

.

.

7. Η καταστολή των αντιμιλιταριστών στην εποχή του Σύριζα (Ξυπόλυτο  Τάγμα – 2017)

.

.

Έκδοση του Ξυυπόλυτου Τάγματος τον Απρίλιο του 2017 για την καταστολή των αντιμιλιταριστών στην εποχή του Σύριζα. Εκδόθηκε σε 2000 αντίτυπα.