Κείμενο παρουσίασης

Δυο λόγια πάνω στην ιδέα αντιμιλιταριστικών καφενείων

Η πρωτοβουλία για την ολική άρνηση στράτευσης δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά, περίπου από τα μέσα του 2010. Σύντροφοι και συντρόφισσες δημιούργησαν αυτή τη συλλογικότητα ως ένα πεδίο αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης, με στόχο την προώθηση του αγώνα ενάντια στο μιλιταρισμό και τις προεκτάσεις του. Ενάντια σε κάθε είδος εθνικισμού και κοινωνικού διαχωρισμού.

Ο αντιμιλιταριστικός αγώνας δεν είναι αποκομμένος από την ευρύτερη αντίσταση στην εξουσία. Γνωρίζουμε ότι ο μιλιταρισμός δε θα εκπέσει αυτόνομα, αλλά σε συνδυασμό με την ολική ρήξη με το υπάρχον σύστημα και την αντικατάστασή του από αυτοοργανωμένες κοινότητες, απαλλαγμένες από κάθε εξουσιαστική δομή. Απέναντι στα στρατοδικεία και τα αυτόφορα από τους στρατιωτικούς εισαγγελείς, απέναντι στα εξαχίλιαρα από τις εφορίες και την ολοένα και αυξανόμενη διάχυση της στρατιωτικής ιδεολογίας σε καιρό κρίσης, προτάσσουμε την ολική άρνηση στράτευσης σαν μια συνειδητή στάση αντίστασης και αλληλεγγύης. Σαν μια στάση στενά συνδεδεμένη με τους κοινωνικούς αγώνες ενάντια στην κρατική βαρβαρότητα, στην κατεύθυνση της ατομικής και κοινωνικής απελευθέρωσης.

Σε αυτό το κλίμα, ευελπιστούμε μέσω της δημιουργίας ενός καφενείου να καλύψουμε την επιθυμία για εύρεση περισσότερων κοινών τόπων και χρόνων συνάντησης με συντρόφους και συντρόφισσες. Με όσους ενδιαφέρονται να αναζητήσουν και να συζητήσουν θέματα που αφορούν την ολική άρνηση στράτευσης, αλλά και ευρύτερα το θεσμό του στρατού, καθώς και τις προεκτάσεις του στην καθημερινή πραγματικότητα. Την καθημερινότητα της κρατικής επιβολής και καταστολής, αλλά και της αντίστασης και της αλληλεγγύης. Η αντιμιλιταριστική θεματολογία, δεν παραμένει μόνο στη στάση απέναντι στη θητεία και σε ότι προκύπτει από αυτή, αλλά επεκτείνεται και σε ζητήματα γύρω από τη λειτουργία του στρατού και τον αντίκτυπο που έχει η μιλιταριστική ιδεολογία στα κοινωνικά στρώματα. Δοκιμάζουμε αντιδομές που θα λειτουργήσουν στην κατεύθυνση δημιουργίας νέων κινηματικών πεδίων επικοινωνίας και ζύμωσης και κατ” επέκταση, νέων πεδίων αγώνα.

Το καφενείο θα πραγματοποιείται σε διάφορους κινηματικούς χώρους και καταλήψεις. Εκεί όπου το πρόταγμα της ολικής άρνησης στράτευσης, βρίσκει τον επιθυμητό χώρο για να απλωθεί και να επικοινωνηθεί. Με προβολές και παρουσιάσεις, με μικρά ερεθίσματα για τη δημιουργία συζητήσεων, με αντιμιλιταριστική -και όχι μόνο- μουσική υπόκρουση, πλούσιο αρχειακό υλικό, αναγνωστήριο διάφορων αντιμιλιταριστικών εντύπων αλλά και με κείμενα και εκδόσεις της ίδιας της πρωτοβουλίας, απευθύνουμε το κάλεσμα σε όποιον/όποια ενδιαφέρεται να το πλαισιώσει.