ZAD: Η Βιβλιοθήκη TASLU καλεί σε κινητοποίηση τα στρατεύματα της φαντασίας

Στο πλαίσιο της αντιπληροφόρησης και της αλληλεγγύης στους αντιστεκόμενους/ες της κοινότητας της ZAD, μεταφράσαμε και αναδημοσιεύουμε το παρακάτω κάλεσμα της βιβλιοθήκης Taslu, στην οποία πριν λίγους μήνες (Αύγουστος 2017) είχε φιλοξενηθεί η εκδήλωση της συλλογικότητάς μας πάνω στα περιεχόμενα της διασυλλογικής εκδόσης «Πληθυσμοί στο Στόχαστρο».

 

Η Βιβλιοθήκη TASLU καλεί σε κινητοποίηση τα στρατεύματα της φαντασίας

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Αυτήν την Κυριακή 22 Απριλίου, στις 2μμ

Από το 2012 αναφέρουμε ότι εάν το κράτος θελήσει να επιχειρήσει να ελέγξει ξανά τη ZAD, θα επιστρέψει με τον στρατό. Δεν κάναμε λάθος. Αυτό που διεξάγεται από τις 9 Απριλίου είναι μία στρατιωτική επιχείρηση, με τις σειρές των τεθωρακισμένων οχημάτων και των φορτηγών της, με τις χειροβομβίδες της, με τα drones της, με τα στρατεύματά της. Στη μέση της υπαίθρου, με τα πρώτα άνθη της Άνοιξης, βρισκόμαστε στο στόχαστρο των όπλων της κυβέρνησης. Οι νύχτες μας διακόπτονται από ελικόπτερα που ρίχνουν τους προβολείς ανίχνευσης από πάνω μας προς τα μέρη που κοιμόμαστε, και σινιάλα συναγερμού έρχονται από ζωντανούς χώρους που δέχονται επίθεση, και κλήσεις από γείτονές μας έρχονται μέσω πομποδεκτών. Έχουν φέρει τον πόλεμο στις ζωές μας, νομίζοντας ότι θα μπορέσουν να αφανίσουν τη ζωή που ζούμε εδώ, με τον ίδιο τρόπο που θα εξολόθρευαν έναν ξένο στρατό.

Όμως εδώ, παρά την καταστροφή, παρά την πρωτοφανή βία των όπλων τους, δεν λυγίζουμε στη θέλησή τους. Αντί της συντρηπτικής μας ήττας που αυτοί προέβλεψαν, αυτό που βλέπουν είναι χιλιάδες ανθρώπους να συγκεντρώνονται για να ενωθούν μαζί μας. Επειδή δεν θέτεις τα τανκ ενάντια στους ανθρώπους χωρίς να καλείς τις εικόνες των μεγάλων στιγμών της αντίστασης του κόσμου: από την Άνοιξη της Πράγας στην Πλατεία Τιενανμέν. Πάντοτε οι ισχυροί υποτιμούν το κουράγιο των ανθρώπων. Η στρατιωτική λογική τους δεν έχει τον τρόπο να κατανοήσει τη δύναμη ενός κοινού συναισθήματος. Έχουν αμελήσει ένα από τα βασικότερα γεγονότα: η ίδια η παρουσία τους εδώ έχει πυροδοτήσει μία δύναμη που πλέον αυξάνεται. Και φυσικά, η μόνη απάντηση που ένας στρατιωτικός νους μπορεί να έχει σε μία τέτοια κατάσταση είναι να διπλασιάσει τα πυρά τους – η απειλή του ολοκληρωτικού πολέμου.

Οπότε, την περασμένη Παρασκευή η Περιφερειάρχης ανακοίνωσε μία δεκαήμερη παύση της καταστροφής ζωντανών χώρων. Ωστόσο, αυτό συνέβη μονάχα για να επιβάλει στο μυαλό του κινήματος τη δική της «Διακήρυξη για την Ιδιωτική Αγροτική Επιχειρηματικότητα». Έδωσε σε όλους/ες μας περιθώριο μέχρι τις 23 Απριλίου να την υπογράψουμε, διαφορετικά οτιδήποτε έχει απομείνει όρθιο στη ZAD θα αφανιστεί από τις μπουλντόζες. Το κράτος ως τώρα έχει αρνηθεί κατηγορηματικά το συλλογικό σχέδιο που το κίνημα έχει προτείνει. Φαίνεται ότι ακόμα και η λέξη μόνο «συλλογικό» οδηγεί το κράτος στο να βάζει μπρος τα τανκ του. Μία αλλεργία που είναι απολύτως κατανοητή αυτούς τους καιρούς όπου ο κάθε χώρος υποτίθεται ότι πρέπει να έχει τη λειτουργία του, το κάθε άτομο να έχει τον προκαθορισμένο ρόλο του, με όλους/ες και όλα να είναι σαφώς διαχωρισμένοι/ες μεταξύ τους.

Για αυτούς, η ύπαιθρος είναι για την γεωργία και τίποτα άλλο. Τα βιβλία, οι συναυλίες και οι συζητήσεις ανήκουν στην πόλη. Τόσο απλά! Το ότι μία γωνιά της υπαίθρου έχει γίνει ικανή να αναπτύξει τόσο συνυφασμένα διασυνδέσεις και δραστηριότητες, χωρίς να θέτει ανάμεσά τους φραγμούς κατηγοριοποιήσεων – τι σκάνδαλο! Το γεγονός ότι όλοι/ες εδώ είναι από λίγο χωρικοί, από λίγο μάστορες, από λίγο ποιητές, από λίγο δημιουργοί οδοφραγμάτων, δίχως ένα μοναδικό πεπρωμένο, τι χάος! Η Δημοκρατική τάξη την οποία τόσο αγαπούν, σημαίνει ότι το σπίτι του οποιουδήποτε πρέπει να τακτοποιημένο και συγυρισμένο, έτσι ώστε να είναι καλύτερα ελέγξιμοι, ακόμα και αν αυτό οδηγεί μονάχα στη λύπη και τη βαρεμάρα.

Στη βιβλιοθήκη Taslu τυχαίνει να μας αρέσει να καλλιεργούμε μία δόση ατάξιας. Υπάρχει ποίηση ανάμεσα στην πολιτική και βιβλία κόμικ δίπλα στη φιλοσοφία. Και, η φρίκη της φρίκης, δεν έχουμε κανένα «αγροτικό πρότζεκτ», πόσο μάλλον «ιδιωτικό». Ας αναρωτηθεί ο καθένας/καθεμία, τι θα σήμαινε μία «ιδιωτική βιβλιοθήκη»? Δεν διεκδικούμε κάποιο οικόπεδο γης, δεν έχουμε κάποιο πτυχίο στα αγρο-οικονομικά να επιδείξουμε, και δεν έχουμε καμία παραγωγή να πουλήσουμε. Φαίνεται ότι για το κράτος η πνευματική τροφή δεν υπάρχει στο καλάθι των ανθρώπινων αναγκών. Έτσι, όπως τόσοι άλλοι εδώ στη ZAD, αναμένουμε την κυβέρνηση να στείλει τα τεθωρακισμένα της οχήματα εναντίον μας την ερχόμενη εβδομάδα. Επειδή, εν τη απουσία ενός αξιόπιστου τρόπου εξόδου από την κρίση για την κοινότητα της ZAD, όλα μας οδηγούν στο να πιστεύουμε ότι θα επιστρέψουν για να αποτελειώσουν την βρωμο-δουλειά τους, και να εξαπολύσουν ένα δεύτερο κύμα καταστροφής ακόμα πιο έντονο από το πρώτο.

Την περασμένη Κυριακή, συγκεντρωθήκαμε για να συλλέξουμε τα κλαδιά και τα ραβδιά που είχαμε φυτέψει στη γη στις 8 Οκτώβρη του 2016. Εκείνη τη μέρα, χιλιάδες από εσάς έφεραν ένα βιβλίο στη βιβλιοθήκη.

Την Κυριακή 22 Απριλίου, καλούμε όλους/ες από εσάς που εδώ και ενάμιση χρόνο έχετε έρθει στην Taslu, για συζητήσεις ή εκδηλώσεις ή οτιδήποτε, να έρθετε στις 2μμ στο Rolandi�re. Θα συγκεντρώσουμε έναν διαφορετικού είδους στρατό: το στράτευμα της φαντασίας. Στα σακίδιά σας, μαζί με τα αντίδοτα για τα δακρυγόνα, θα φέρετε ένα μικρό κείμενο που θα μιλάει για την αντίσταση. Θα τα διαβάσουμε μαζί ενώπιον αυτών που μας απειλούν και θα υψώσουμε οδοφράγματα λέξεων έτσι ώστε το κουράγιο των εξεγέρσεων των παρελθόντων, είτε σε ποιήματα είτε σε νουβέλες, να μας δώσει ελπίδα για τις προσεχείς μάχες.

Μαζί θα σώσουμε την Taslu, μαζί θα σώσουμε τη ZAD.

Για να διευκολύνουμε την οργάνωση της ημέρας, παρακαλείστε να μας ενημερώσετε για το ότι θα έρθετε, και να μας ενημερώσετε για το κείμενο που θέλετε να διαβάσετε.

Επικοινωνήστε μαζί μας: letaslu@riseup.net

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Taslu, δείτε: https://zad.nadir.org/spip.php?rubrique85

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *