Κείμενο του ολικού αρνητή στράτευσης Κώστα Γιάνναρου για τη σύλληψή του στις 15/04/14

 

Για την σύλληψη μου στις 15/4 και την ενδεχόμενη παραπομπή μου σε στρατοδικείο, στο προσεχές μέλλον, με την κατηγορία της ανυποταξίας

Με την συστημική κρίση είναι προφανές πως παράλληλα με την όξυνση της επίθεσης κράτους – κεφαλαίου, την υποτίμηση της εργασίας μας και την απαξίωση των ζωών των από κάτω, εντείνεται και η καταστολή σε όσους/ες αντιστέκονται στον καπιταλιστικό ολοκληρωτισμό.

Δαιμονοποίηση των αποκλεισμένων, στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους μετανάστες και νέοι (αντί)μεταναστευτικοί νόμοι (για όσους γλιτώνουν από τους πνιγμούς στα σύνορα ή από τα μαχαίρια των παρακρατικών), εκκενώσεις καταυλισμών ρομά, διαπόμπευση οροθετικών, νέα εργασιακά μέτρα, απαξίωση του όποιου συστήματος υγείας, επιστρατεύσεις εργαζομένων, τρομονόμοι, στρατιωτικοί νόμοι (π.χ. Σκουριές), εισβολές σε σπίτια αγωνιστών, φυλακές υψίστης ασφαλείας είναι κάποια από τα κομμάτια του παζλ του σύγχρονου ολοκληρωτισμού.

Ο στρατός ως μηχανισμός του κράτους και των αφεντικών αναβαθμίζει  και αυτός τον ρόλο του. Παρότι και η αστυνομία έχει στρατικοποιηθεί αρκετά, δεν θα λείψουν από το στρατό οι ασκήσεις αντιμετώπισης των διαδηλώσεων. Επίσης πολλά στελέχη του θα αφήνουν υπονοούμενα για την εμπλοκή του στρατού στην πολιτική ζωή του τόπου…

Στα πλαίσια αυτής της καταστολής θα οξυνθεί και η διώξη στους αρνητές στράτευσης. Συνεχή εντάλματα, πολλαπλές διώξεις για το ίδιο “αδίκημα” και ο νόμος βενιζέλου που για κάθε ανυποταξία έχεις πρόστιμο ραβασάκι από την εφορία 6000 ευρώ, προσπαθώντας και να απομονώσουν κοινωνικά τους ανυποτάχτους αλλά και να απολιτοκοποιηθεί η πράξη τους κατατάσσοντάς την σε οικονομικού τύπου αδίκημα.

Έτσι και γω συνελήφθησα στις 15/4 για ανυποταξία σε καιρό γενικής επιστράτευσης παρότι  η γενική επιστράτευση έχει καταργηθεί εδώ και κάτι χρόνια. Οι μπάτσοι με παρέδωσαν στους στρατοδίκες. Η ανακρίτια  με εκβίασε να απολογηθώ χωρίς προθεσμία αλλιώς θα με κρατούσαν για 3 μέρες αδιαφορώντας για το γεγονός πως προσκόμισα έγγραφα από την εφορία που αποδείκνυαν την μόνιμη κατοικία μου. Η υπόθεσή μου είναι σε συμβούλιο στρατοδικών που θα αποφασίσει αν θα με παραπέμψει (που θα το κάνει) με βούλευμα σε στρατοδικείο.

Από τον Ιούλιο του 2002 έχω αρνηθεί να καταταγώ στο στρατό και το  είχα δημοσιεύσει τότε με δημόσια δήλωση ολικής άρνησης στράτευσης. Αν και ο στρατός με έχει μηνύσει από τότε, ένταλμα σύλληψής  μου δεν είχε ενεργοποιηθεί. Το ένταλμα σύλληψής μου ενεργοποιήθηκε λίγες μέρες αφότου βρέθηκα ως αλληλέγγυος στη δίκη του ολικού αρνητή στράτευσης μιχάλη τόλη στο στρατοδικείο του ρουφ (μας κρατούσαν τα ονόματα όσων παρευρεθήκαμε στη δίκη). Είναι μια προσπάθεια τρομοκράτησης των αλληλέγγυων και προσπάθεια απομόνωσης των ολικών αρνητών που σίγουρα θα είναι αποτυχημένη όπως και το πρόστιμο των εξαχίλιαρων.

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΘΕ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

γιάνναρος κώστας

Ακολουθεί η δημόσια δήλωση ολικής άρνησης στράτευσης του Κώστα Γιάνναρου (2002):

ΟΛΙΚΗ ΑΡΝΗΣΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ

Στις 30-7-2002 καλούμαι για στράτευση.

Ο στρατός είναι ο πιο σκληρός μηχανισμός του κράτους. Το κράτος είναι συνδεδεμένο με τα συμφέροντα των αφεντικών. Είναι εκείνο που νομιμοποιεί και προστατεύει όλες τις ευκαιρίες που έχουν στόχο τα τελευταία, την εκμετάλλευση του κάθε λογής καταπιεζόμενου. Ο στρατός, ανήκοντας στο κράτος, ενισχύει και ικανοποιεί τα συμφέροντα και την ύπαρξη των αφεντικών.

Υπεύθυνοι για τις εγκληματικές πράξεις του κράτους και των αφεντικών γινόμαστε όλοι όταν σιωπούμε, ανεχόμαστε, υπακούμε στις διαταγές τους. Επειδή προσπαθώ να μην είμαι πιόνι στα σχέδια εκείνων που εξουσιάζουν, εκμεταλλεύονται και καταπιέζουν, αρνούμαι να υπηρετήσω το στρατό και δεν δέχομαι κανενός είδους εναλλακτική θητεία. Η άρνησή μου αυτή πιστοποιεί την απόφαση μη αποδοχής μου της αναγκαιότητας ύπαρξης του κράτους και του στρατού.

Αρνούμαι να φρουρήσω τα σύνορα που περιορίζουν την ελευθερία μας, επειδή έτυχε να γεννηθούμε σε κάποια τυχαία γεωγραφική θέση που ονομάζεται πατρίδα. Δεν πιστεύω στην ύπαρξη καμμίας πατρίδας και κανενός έθνους. Τα θεωρώ υπεύθυνα για τους εξουσιαστικούς, επεκτατικούς, εθνικοθρησκευτικούς, ουσιαστικά οικονομικούς και πολιτικούς πολέμους, που έχουν πλήξει την ανθρωπότητα και για τις ολοένα αυξανόμενες ρατσιστικές αντιλήψεις. Όλα τα προηγούμενα είναι μη φυσικά κατασκευάσματα ώστε οι άνθρωποι να μην εξεγείρονται ενάντια στους πραγματικούς καταπιεστές τους (κράτος και αφεντικά) αλλά σε καθέναν που αντιτίθεται στην κυρίαρχη λογική τους.
Εξ’ άλλου ο στρατός λειτουργεί και είναι βασισμένος στην ιεραρχία, στην εξουσιαστική βία, στην υποταγή, στον σεξισμό και στον εθνικισμό. Επιβεβαιώνει αυτό που μας διδάσκουν από μικρά παιδιά στην οικογένεια, στο σχολείο, στην καθημερινή μας ζωή, δηλαδή να καταπατάμε τους δήθεν κατώτερούς μας και να είμαστε υπό την εύνοια των ανωτέρων μας, με σκοπό να ζούμε όσο καλύτερα μπορούμε πατώντας και εκμεταλλευόμενοι πιο αδύναμους ανθρώπους. Λειτουργεί σαν σχολείο υποταγής και πειθαρχίας, έχοντας τη σκληρή τιμωρία σαν απάντηση σε κάθε ανυπακοή.

Έτσι σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ο στρατός είτε είναι υποχρεωτικός είτε όχι, με άλλοθι πάντα την εθνική ενότητα έχει ως σκοπό τη διαφύλαξη της εθνικής συνείδησης, την προστασία και την υπεράσπιση των συμφερόντων των αφεντικών, τη δημιουργία ανθρώπων-υπηκόων έτοιμων είτε για να πολεμήσουν και να σκοτωθούν ή για να σκοτώσουν προκειμένου να υλοποιήσουν τα σχέδια των εξουσιαστών. Σκοπός είναι η προώθηση της αυταπάτης της εθνικής ιδέας και συνείδησης ενάντια στην ταξική.
Μιας και γεννήθηκα σ’ αυτή τη γεωγραφική περιοχή που λέγεται ελλάδα και καλούμαι στον ελληνικό στρατό αναφέρω ότι και αυτός παίζει τον ίδιο ρόλο όπως και κάθε άλλος στον κόσμο. Το παραμύθι ότι ο εθνικός στρατός είναι πάντα αμυντικός και δεν έχει επεκτατικές-επιθετικές διαθέσεις πλασάρεται σε κάθε χώρα του πλανήτη.

Ο ελληνικός στρατός είναι σύμμαχος των μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων. Στέλνει αποστολές σε συμμαχικές επιχειρήσεις και σε περιοχές που δεν αφορούν άμεσα τα ‘εθνικά’ συμφέροντα (π.χ. Ιράκ, Αφγανισταν). Επίσης στις γειτονικές περιοχές όπως Βοσνία, Κόσσοβο, Αλβανία και Μακεδονία. Ο ιμπεριαλιστικός του ρόλος είναι εμφανής στα Βαλκάνια όπου το ελ. κράτος κατάφερε να αποκτήσει οικονομική και πολιτική επιρροή, στηρίζοντας τα οφέλη των ντόπιων και ξένων αφεντικών. Μην ξεχνάμε ότι ο ελ. στρατός αποτελεί τον μηχανισμό εκείνο που ελέγχει τη διείσδυση των μεταναστών στην ευρώπη (ανθρώπων που έχουν στόχο μια καλύτερη ζωή). Εντός των συνόρων ο ρόλος του πέρα από την προπαγάνδα περί εθνικής ενότητας και υποταγής στην εξουσία αποτελεί και κατασταλτικό παράγοντα σε κινήματα αντίστασης, όπως στις απεργίες εργαζομένων καθαριότητας, ή μελλοντικά στη φύλαξη της ολυμπιάδας. Επίσης έχει χρησιμοποιηθεί για την εγκαθίδρυση της χούντας.

Ο μόνος πόλεμος που συμμετέχω είναι ο καθημερινός, κοινωνικός ενάντια σε αυτούς που καλλιεργούν και υπερασπίζονται την εκμετάλλευση, την οικονομική εξαθλίωση, την πείνα και τη σκλαβιά που φτάνει μέχρι και το θάνατο αθώων ανθρώπων και ζώων, ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας και καταπίεσης.

Κώστας Γιάνναρος

Πηγή: https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1523943

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *